War Memorial Park Pavilion, Opotiki

The new sports pavilion has been designed to accommodate the needs of diverse community groups.  It supports netball, tennis, rugby, touch and events such as ‘Pa wars’, with particular focus on netball, with a control room and bleacher seating facing the courts. 

The building also houses support facilities for the new cycleway trail that starts at the park. Lounge, kitchen, storage and changing spaces are available for all users of the park and also provide an attractive versatile function venue for the wider community - all resolved within a conservative budget.

Planning rules to mitigate possible inundation of the park as a flood plain dictated the formation of an earth bund to elevate the bulk of the building. This created a natural transition from utility areas of public toilets and storage up to the changing room and lounge facilities. The change in elevation emphasises it’s orientation which set the pavilion at the heart of the park with views over sports fields and netball courts. 

The exposed location required that both environmental factors and security had to be addressed. Sliding screens provide security and wind breaks to the changing room passageway, the lounge doors meeting stiles offer a number of opening configurations to deal with the prevailing winds. The extended northern canopy provides cover for outdoor functions.

A simple frame of glulam portals supports a single pitch roof of insulated foam panels. Portals create a dignified rhythm and the timber posts are reflective of the forests around and are complemented by Pou at the entry. Gabion baskets are used to protect areas of wall and reflect the use of these baskets filled with Motu River stone from elsewhere in the district.

The long lines of the roof plane ascending the two levels from the entry approach give the pavilion simplicity, a familiar scale and heighten the sense of arrival to the lounge area and views across the park.